Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Barcelona, Born
Foto: Shutterstock

Les millors coses per fer gratis a Barcelona

Activitats gratuïtes per fer a Barcelona: concerts, exposicions, tallers i altres propostes que pots fer sense pagar

Editat per
Eugènia Güell
Escrit per
Ricard Martín
i
Borja Duñó
Publicitat

Què podeu fer gratis avui a Barcelona? Moltes coses. A la ciutat hi ha un munt d'activitats gratuïtes, propostes culturals molt interessants que no necessiten grans quantitats de calés. De fet, tenim obres de teatre, museusexposicions gratis, concerts, mercats i encara moltes altres propostes que no costen ni un cèntim. Us fem una tria d'activitats perquè les gaudiu sense treure el moneder. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Coses per fer gratis a Barcelona

  • Què fer
  • Ciutat

L'ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit el dia de Corpus des de l'any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou en els sortidors de claustres, patis i jardins, que s'adornen per a l'ocasió amb motius florals i cireres. Aquesta tradició està molt arrelada a Catalunya, ja que de fet és l'únic lloc del món on actualment es fa ballar l'ou.

Enguany, el Corpus se celebrarà del dijous 30 de maig fins al diumenge 2 de juny i coincidirà amb un esdeveniment molt especial: la commemoració dels 600 anys dels gegants de Barcelona, que serà el tema central d'aquest any. Aquesta celebració marca sis segles d'història i cultura barcelonina, donant un protagonisme especial als gegants, símbol emblemàtic de les festes populars de la ciutat.

Amb motiu de l'aniversari, a les tradicionals sortides dels gegants s'hi afegiran diverses exposicions,  com la del Museu Etnològic i de Cultures del Món que acull 'Barcelona Ciutat Gegant. 600 anys de festa i tradició'. La Casa de l'Ardiaca exhibirà un document original de 1424 (on hi tenim, de moment, la primera referència escrita de gegants!) emmarcat en la mostra 'Papers de gegants' i El Museu Diocesà de Barcelona oferirà l'exposició 'Ara ballen! Els gegants a la processó de Corpus'. A la Casa dels Entremesos, l'exposició 'Gegants del Món' servirà per explicar al públic el panorama geganter a Europa i altres continents.

Enguany, la Vigília del Corpus (1 de juny) comptarà amb la sortida dels Gegants de la Ciutat amb la seva imatge olímpica del 1992 i una ballada de sardanes davant la Catedral. La processó de Corpus, que és un patrimoni cultural immaterial de Barcelona, tindrà lloc el 2 de juny, amb la participació de diversos elements del seguici popular, com els Gegants de la Ciutat, els del Pi o els de Santa Maria del Mar, entre d'altres. Durant el Corpus també hi haurà altres activitats, que inclouran dolços tradicionals i música a la majoria dels edificis patrimonials on s’organitzen l’ou com balla i les catifes florals dedicades a l'ocasió.

  • Viatge
  • Transports i viatges

Aquest cap de setmana l’avinguda de la Reina Maria Cristina es convertirà en un pàrquing de vehicles històrics, ja que acollirà l’exposició d’autobusos clàssics de Barcelona. TMB, la Fundació TMB, l'empresa Sagalés i l’Associació per a la Recuperació i la Conservació d’Autobusos (ARCA) han organitzat, un any més, aquest esdeveniment que reuneix més d’una trentena d’automòbils, que representen més de 100 anys d’història del transport públic a Catalunya.

El dissabte 1 de juny, la via a tocar de plaça Espanya acollirà l’exposició dels vehicles des de les 16 h fins a les 21 h. Paral·lelament, a les 17.30 h, a les 18.30 h i a les 19.30 h, es representarà l’espectacle teatral infantil 'La petita història del bus'. Això sí, per veure la funció caldrà inscriure’s a la carpa de benvinguda situada a l’avinguda perquè les places són limitades. 

El diumenge, a les 11 del matí, es podrà veure una desfilada amb alguns dels vehicles clàssics. El recorregut començarà a les Torres Venecianes en direcció a plaça Espanya, baixarà per l’avinguda del Paral·lel i arribarà fins a la plaça de les Drassanes. Un cop arribats a tocar de la mar, els autobusos desfaran el camí i acabaran el recorregut a plaça Espanya. 

Entre els autobusos que participaran en aquesta edició es troben algunes peces del patrimoni històric de la Fundació TMB. Per exemple, s’exposarà el Tilling-Stevens, el model que va inaugurar la xarxa de Barcelona l’any 1922; el Dodge 265, de l’any 1936; el Chausson 59, del 1955, o el ACLO 410 de dos pisos, entre d’altres. A banda, també s'exhibirà l’autobús MAN SD 200 sèrie 2000-2012, que es va restaurar amb motiu del vint-i-cinquè aniversari del Barcelona Bus Turístic. 

A més a més, l’exposició reunirà el passat amb el present i el futur perquè, com en altres edicions, els clàssics estaran acompanyats per autobusos d’última tecnologia que s’han incorporat recentment a la xarxa de TMB i que destaquen per les seves baixes emissions o l’absència total d’emissions contaminants. per gaudir de Barcelona



Publicitat
  • Què fer
  • Ciutat

Si encara no sabeu què fer aquest cap de setmana, us recomanem participar en alguna de les activitats organitzades per celebrar la festivitat del Corpus. Ja sigui anar a veure l'ou com balla a algunes de les fonts de la ciutat, visitar les exposicions programades o veure les sortides dels gegants, Barcelona s'omple de plans en motiu d'aquesta tradició de 700 anys d'antiguitat. Una de les activitats que no poden faltar aquests dies són les espectaculars catifes de flors que adornen Barcelona amb diferents significats i representacions.

Entre el dijous 30 de maig i el diumenge 2 de juny les catifes florals es desplegaran per tota Barcelona perquè tothom pugui visitar-les. En finalitzar la celebració, les desfaran les processons i elements de cultura popular dels barris, com els gegants de la Verneda i els de Gràcia. Alguns dels edificis emblemàtics barcelonins decorats amb les tradicionals catifes seran l'Ajuntament de Barcelona i la Catedral, tot i que la llista inclou un total de 22 espais on podreu trobar catifes florides. Aquesta és la llista completa dels llocs on es podran veure les catifes de flors.

  • Què fer
  • Ciutat

Barcelona és coneguda per diverses raons, però una de les principals és la seva arquitectura. La ciutat està plena d'edificis emblemàtics i, malgrat que alguns com la Casa Batlló i la Sagrada Família es poden visitar, n'hi ha d'altres que només obren al públic en ocasions especials. L'Open House Barcelona és una d'aquestes ocasions i tornarà a obrir les portes a llocs ocults i sorprenents de la ciutat de Barcelona del 21 de maig al 7 de juny, dins del programa 'Espais ocults'.

 

Publicitat
  • Nens
  • Nens

A menys de mitja hora en cotxe de Barcelona, a Santa Coloma de Cervelló, s’ubica la colònia industrial considerada com un dels conjunts modernistes més destacats: la Colònia Güell, que des del 2002 es pot visitar per un preu de deu euros. El pròxim 2 de juny, però, el recinte obrirà les portes a tothom per celebrar L’Aplec dels Ateneus

Es tracta d’una jornada festiva, impulsada des de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), que s’organitza per donar a conèixer què fan els ateneus i visibilitzar la seva realitat. En aquest sentit, les diverses associacions culturals del territori català han organitzat més de 50 activitats gratuïtes obertes a tothom que hi vulgui participar (és a dir, no cal formar part de cap ateneu per gaudir-les). 

  • Què fer
  • Ciutat

L’arquitectura de Barcelona és un dels factors que més fa despuntar la ciutat perquè reflecteix múltiples tendències de la història de l’art occidental. Des del renaixement fins al barroc, passant també pel modernisme, entre d’altres, els edificis i monuments de la ciutat llueixen el llegat de diverses cultures i civilitzacions. Per aprendre a gaudir d’aquest patrimoni, l’Ajuntament i la Fundació Mies van der Rohe, juntament amb desenes d’entitats dedicades a la divulgació de l’arquitectura a la ciutat, ha presentat el programa de les Setmanes d’Arquitectura 2024, un cicle que agrupa exposicions, concursos, premis tertúlies, visites guiades festes i altres, destinat a reforçar el vincle entre l’arquitectura i la ciutadania. Així doncs, del 14 de maig al 28 de juny, tots els districtes de la ciutat oferiran diferents activitats per celebrar i viure aquest art.

Durant les set setmanes que durarà la programació es duran a terme més de 180 activitats adreçades a tots els públics per reflexionar i compartir com la ciutat s’ha adaptat als reptes actuals, com l’Agenda 2023 i els Objectius de Desenvolupament sostenible. També posaran el focus a l’atorgament de Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 que la UNESCO va donar a la ciutat, així com a l'esdeveniment internacional més importat del sector de l’arquitectura, el Congrés Mundial d’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes, del que Barcelona en serà seu el 2026.

 

Publicitat
  • Què fer
  • Ciutat

L'interès per la ciència ha anat augmentant en els darrers anys a l'Estat. El passat 2023, la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT) va elaborar un informe que assegurava que un 47,2% dels enquestats estava interessat en la ciència, però més de la meitat van admetre que els hi costava entendre-la. Tant si sou part d'aquest grup i voleu conèixer més de prop aquest coneixement sense sortir de Barcelona, aquest esdeveniment és per vosaltres.

La ciutat acollirà la 17a edició de la Festa de la Ciència, una celebració que ompliràla ciutat d'activitats, exposicions i molt més durant el 7, 8 i 9 de juny. Amb l'objectiu d'apropar la ciència a tothom, s'han programat més de 150 activitats de divulgació científica i tecnològica que inclouen jornades educatives, experiments, tallers, espectacles, humor i molt més per a totes les edats.

  • Art
  • Art

L’estiu a la ciutat promet no avorrir a ningú. De fet, si sou amants de la fotografia experimental, durant cinc dies podreu gaudir de 21 exposicions gratuïtes que oferirà l'Experimental Photo Festival, del 24 al 28 de juliol, al centre cívic Pati Llimona i a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. 

La programació comptarà, a més, amb un ampli ventall d’activitats per aquells qui adquireixin tiquets: 52 tallers, 18 conferències, tres visionats de portafolis i una Residència Artística Experimental de deu dies. A més, també es duran a terme cent esdeveniments presencials i en línia, realitzats per 51 artistes i curadors internacionals, que oferiran una immersió completa a la fotografia experimental en totes les seves manifestacions. 

Publicitat
  • Què fer
  • Festivals
  • Eixample

Els dies 7 i 9 de juny torna el Gran Price Vinyl Fest, una fira de discos a Sant Antoni que reivindica l'esperit de col·leccionisme del barri i pren el seu nom de la desapareguda Sala Price, que se situava a Casanova amb Floridablanca.

Aquesta cinquena edició tindrà lloc al Fossat del Baluart, al Mercat de Sant Antoni, i l'entrada serà gratuïta. A la fira hi haurà expositors de botigues de Barcelona i d'arreu de Catalunya, i aquest any arribaran discos des de França com Be Good Records, Bleu Rock i Djudbox, i també dels Estats Units (Velvet Underground). A més, comptaran amb convidats del Mercat Dominical de Sant Antoni, England Records, Gillermo, L'illa del Tresor i Jordi Tartera. Hi haurà més de 20 expositors de discos que oferiran una àmplia varietat de gèneres musicals, des de hip-hop i techno fins a jazz i punk.

Aquest any el festival homenatjarà l'esperit col·leccionista d'aquest mercat amb una exposició que commemora el 85è aniversari del Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni. A partir de fotogràfies, es crearà un recorregut des de la creació del mercat al 1937 fins l'actualutat. 

Durant tot el cap de setmana hi haurà una programació de DJ que amenitzaran l'ambient i que participaran en l'activitat estrella de la fira: DJ's vs. Dealers, en què els DJ convidats han d'anar sense la seva maleta de discos i se'ls hi assigna una parada de la fira per sorteig. En una hora els participants han de preparar-se la sessió amb els discos que hi troben, sense comptar amb el seu propi repertori. 

Els dj's locals d'aquest any presenten propostes ben variades, entre els triats per a aquesta edició estan Nassim O, famós dj barceloní aficionat al soul, hip hop, jazz i funk; en Pedro Generelo, productor de música electrònica dels 80 i 90 i Dj d'hip hop i Guille de Juan, propietari del Curtis Audiophile Cafe. Completen la programació 'luxe' DJ Blanquito (Tropikal Rockers), DJ Chusik, DJ Gofio, DJ Jum, DJ Enzo, Pubilla Hilton i Lluis Riera.

Tots els detalls sobre la programació els podeu trobar a la web

 

  • Art
  • Art

Visitar un dels museus i galeries de la ciutat sempre és un bon pla, i si és gratis, encara ho és més. Alguns centres de Barcelona obren de franc el primer diumenge de cada mes i d'altres tenen l'accés gratuït tots els diumenges a la tarda. Tot i que el Museu Picasso ja formava part d'aquesta llista, i es podia visitar de franc els dijous a la tarda i el primer diumenge de cada mes, ara ampliarà el seu horari per fer la seva col·lecció accessible a tothom.

A partir del 2 de maig, l'equipament renovarà el seu horari d'estiu: obrirà més aviat i tancarà més tard i, la novetat més rellevant és que l'entrada serà gratis tres dies a la setmana. Els dijous, divendres i dissabte tothom podrà accedir al museu de forma lliure i gratuïta de les 19 h a les 21 h sense necessitat de reservar prèviament.

Publicitat
  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Eixample

Aquest conjunt de cambra que formen Oksana Shymanska (piano), Oleksandr Sora (violí), Joan Sancho (violí), Jordi Roure (viola) i Ònia Tomàs (violoncel), presenta en directe el concert titulat 'Vincles', que inclou obres de compositors catalans com ara el Pare Antoni Soler, Enric Granados i Joan Manén. L'entrada és lliure, però s'han de reservar les invitacions a partir del 31 de maig a través del web del Centre Cívic Urgell.

  • Música
  • Clàssica i òpera
  • Ciutat Vella

El mestre veneçolà Gustavo Dudamel es posa al capdavant de l'Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu, per oferir un concert adreçat a tots els públics, en el qual hi participaran també els solistes María Dueñas (violí) i Pablo Ferrández (violoncel), a més del Cor Infantil de l'Orfeó Català. El programa inclou música de cinema de diverses bandes sonores de John Williams, com SupermanJurassic ParkE. T.Star Wars o Harry Potter

Publicitat
  • Art
  • Art

Agafes el torn en una sala d’espera. Quan et criden, entres en una sala, t’estires en un llit i et mors. Així comença el recorregut laberíntic, immersiu i lúdic en què consisteix la nova exposició de l’Arts Santa Mònica. Sota el títol ‘L’altre costat’, la mostra et convida a abandonar la vida material per explorar el més enllà: per alguns artistes això vol dir els somnis, per altres, l’inconscient, el plaer, la mort o la resurrecció. 

Els encarregats d’escollir els 10 artistes locals i internacionals que han participat en aquesta exposició laberíntica són el director de teatre Ferran Utzet i Enric Puig Punyet, director de l’Arts Santa Mònica. I la primera de les obres amb què topa el visitant (després de transitar per una sala on és convidat, si vol, a disfressar-se i convertir-se en algú altre) és l’experiència mateixa de la mort. L’ha ideada l’artista Iara Solano juntament amb el grup Sleepwalk Collective i consisteix en un llit que et proposa transitar entre la vida i el més enllà. És el pas previ a entrar al laberint i es titula ‘Vostè és aquí’. Una expressió que, pertinentment, en tibetà fa referència a l’estat intermedi entre la mort i la reencarnació. 

Entrem al laberint. Ens rep una pintura de Pere Llobera que fa referència a un concert de la banda psicodèlica Gong al Monestir de Montserrat, una efemèride recordada per pocs que ens convida a situar-nos a l’abisme entre la realitat, la memòria, els somnis i la imaginació. A la següent sala, una gran massa blanca ens sorprèn: és una obra d’Anna Irina Russell en forma d’inflable que ens convida a veure com els nostres cossos interactuen amb l’entorn. Hi podem jugar i, just després, pugem per unes escales per veure el laberint des del dalt. Del sostre en pengen constel·lacions que són pintures de Francesca Llopis, com si les pàgines d’un llibre d’artista s’haguessin convertit en planetes i estrelles.

  • Música
  • Música

A partir d’aquest mes i fins a finals d’octubre, els parcs i espais naturals de la Diputació de Barcelona es tornen a omplir de música gràcies al cicle 'Parcs en concert', un repertori de propostes artístiques gratuïtes a l’aire lliure en espais naturals protegits. Des de la música d’autor, al folk, passant també pel pop, la cançó mediterrània i recitals poètics, la programació d’enguany proposa una oferta molt variada. 

Publicitat
  • Què fer
  • Festivals
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

L'exposició 'Carles Santos. I ara, què? és una investigació sobre la vida i obra de Carles Santos feta per Ona Balló i Elena Lasala en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i el Museu de la Música de Barcelona. La mostra, que es pot veure del 14 de març al 21 de juliol al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, ofereix una visió completa de la figura de l'artista i la trasllada al moment actual. 

La idea de l'exposició neix de l'estreta relació que van mantenir Joan Brossa i Santos durant la seva joventut i de com aquest vincle va influir positivament a la trajectòria artística d'ambdós. 'Carles Santos. I ara, què?' és un dubte que es llença al buit després que Brossa li preguntés a Santos què volia fer a més de ser pianista: aquesta qüestió va marcar les obres de l'artista de Vinaròs, que va passar de l’academicisme ortodox a una experimentació avantguardista.

Aquesta és la primera exposició dedicada a la figura del músic després de la seva mort l'any 2017 i es divideix en tres sales amb el bar inclòs i set àmbits conceptuals que guien la mostra des de l'inici de la seva trajectòria fins a la transformació del creador. La investigació d'Ona Balló exhibeix una àmplia selecció de partitures, fotografies, elements escènics, material sonor, fragments de films i entrevistes.

El Palau de la música també s'ha unit al Primavera Santos i ha organitzat el festival Inaudit del 26 al 27 d'abril, un esdeveniment que reunirà més de quatre músics que seguiran les partitures de Santos i les versionaran. També hi haurà una mostra temporal d'arxius sonors i fílmics del pianista a la Sala d’Exposicions Temporals 2 i Espai 4 del Museu de la Música.

A més, la Filmoteca de Catalunya presentarà 'Carles Santos', un cicle de projeccions que es podrà veure durant el mes de maig a les sales de la filmoteca. Es projectaran, entre
d’altres, els curtmetratges 'L’àpat' (1967) i 'LA-RE-MI-LA-FA-RE-MI-DO-RE-FA-DO-MI-FA-RE-MI-FA-MI' (1979).

L'entrada a l'exposició principal és gratuïta, però la resta d'activitats tenen un cost. En aquesta web pots trobar tota la informació de la Primavera Santos.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat